Vestbirk – Klostermølle (sydtur)

1 dag
(13 km)

1 overbæring med vogn. 

Gudenåen er Danmarks længste vandløb, og det nærmeste vi kommer en “rigtig” flod. 160 km bliver det til – fra udspringet i Tinnet Krat, og til åen bliver ét med Randers Fjord. Helt tilbage til oldtiden har Gudenåen været en af Jyllands hovedveje med landsbyer langs floden. Det var især tørv, og senere mursten og mergel, der blev transporteret. 

Vestbirk Camping

Midt i det naturskønne område med Gudenåens vand på tre sider ligger Vestbirk Camping. Her fra kan du leje en kano og tage på opdagelse på det smukkeste stykke af Gudenåen. Vestbirk Camping er en hyggelig campingplads, smukt beliggende midt mellem 2 af Vestbirksøerne. 

Vestbirk kraftværk

Vestbirk Vandkraftværk er Danmarks første vekselstrømsværk, drevet af vandkraft. Værket ligger ved naturskønne Gudenåen og er et spændende historisk udflugtsmål både for gående, og hvis du kommer i kano.

Måske du kan genkende værket, selvom du aldrig har været her før, for stedet er også kendt som hovedkvarter for Nissebanden, da den var på Grønland. Værket er dog kun åbent i forbindelse med guidede ture.

Du kan læse om stedet historie på plancheudstilling, der fortæller om de gamle møller og vandkraftværket.

Værket blev anlagt hvor Vestbirk Garn- og Trikotagefabrik var opført i 1852. Fabrikken udnyttede også vandkraft, men den brændte i 1920, hvorefter det nystiftede selskab Horsens Omegns Forenede Vandkraftanlæg (HOFV) erhvervede området og byggede kraftværket. 1. Verdenskrig havde afbrudt forsyningerne af kul og olie, så i årene derefter var der stor interesse for at producere elektricitet med vandkraft.

Det oprindelige åløb blev spærret ved Træden Skov, så kun overskudsvand blev ledt den vej. I selve Gudenådalen dannedes Bredvad Sø, men der var også gravet en kanal til dalen østfor, så vandet kunne løbe over og danne Naldal Sø og Vestbirk Sø. Herfra førte en anden kanal hen til kraftværket, hvor vandet fik et fald på 10 meter. Ved opstemningen blev de 3 kunstige søer dannet på 5 dage.

Voervadsbro Teltplads

I Voervadsbro er der en teltplads, som ligger mellem åen og den tidligere Voervadsbro Kro.

Herfra padles i langsomt tempo til Vilholt Mølle. Sejl i højre side af åen, da der er etableret fiskestryg i venstre side. Kort efter Vilholt Mølle er der etableret rasteplads på højre side af åen. Herfra fortsætter åen gennem smalle passager og brede stryg – sejl helst i åens strømrende, hvor åen er dybest.

Man sejler gennem en jungleagtig bevoksning, indtil man når Klostermølle, hvor Voer Kloster tidligere lå. Klosterets munke udgravede for 800 år siden kanalen for at udnytte vandkraften til deres mølleri. Senere har der ligget en papirfabrik, og fabrikkens tørrelade – en 4-etagers træbygning findes stadig. Her er der indrettet udstilling og fugletårn i den fjerneste ende. På modsatte side ligger Klostermølle Teltplads. Fra pladsen kan det anbefales at gå en tur op på Sukkertoppen (108 m) for at nyde den flotte udsigt over Mossø og omegn. Turen varer ca. 1 time.

Ved Klostermølle er der et overbæringssted hvor kanoerne skal køres på en vogn

Klostermølle / Mossø

Denne skønne seværdighed kombinerer smuk natur med spændende kulturhistorie. Det gamle benediktinerkloster og papirfabrik er i dag et yndet udflugtsmål, der egner sig storslået til picnic. Her er der gamle fredede bygninger, en lille udstilling og et udkigstårn med udsigt over Jyllands største sø, Mossø.

Midt i noget af den smukkeste natur som Danmark kan tilbyde, ligger Klostermølle. Klostermølle består af en række bevaringsværdige gamle bygninger, der alle er åbne for offentligheden. Derudover er der fine udearealer som er perfekte, hvis frokosten skal nydes i det fri eller man bare får lyst til at gå en tur i de betagende omgivelser.

I en af de gamle bygninger, kan du finde en lille udstilling bestående af plancher og fortællinger. Her kan du blive klogere på stedets historie og høre lyde fra tiden, hvor møllen var aktiv.

Tørreladen i Klostermølle er Danmarks længste træbygning. I tørreladen kan stadig ses, hvordan pap og papir har hængt til tørre. Et fugletårn er bygget i nordenden af den 100 meter lange tørrelade med udsigt ud over Klosterkær og Mossø.

Slutstedet ligger på højre side ca. 50 m før teltpladsen.

Priser sydtur kano

Sydtur kano:

16. juni – 30. september
Start i Tørring, Åle, Åstedbro eller Voervadsbro
inkl. fragt
1 dag 700 kr.
2 dage 1200 kr.
3 dage 1500 kr.
4 dage 1650 kr.
5 dage 1800 kr.
6 dage 1950 kr.
7 dage 2100 kr.
8 dage 2250 kr.
9 dage 2400 kr.
10 dage 2550 kr.

Alle ovennævnte priser på sydtur er per kano og inkl. moms, udstyr, sejladstilladelse, kanotransport og slutrengøring af kano og veste.

Priser sydtur kajak

Sydtur kajak:

16. juni – 30. september
Start i Tørring, Åle, Åstedbro eller Voervadsbro
1 dag 550 kr.
2 dage 800kr.
3 dage 1100 kr.
4 dage 1300 kr.
5 dage 1500 kr.
6 dage 1650 kr.
7 dage 1800 kr.
8 dage 1950 kr.
9 dage 2100 kr.
10 dage 2250 kr.

Alle ovennævnte priser på sydtur er per kajak og inkl. moms, kajaktransport, sejladstilladelse og slutrengøring af kajak og vest.

Translate »