Fugle, Fisk og planteliv ved Gudenåen
Fuglene ved Gudenåen
Langs åbredden ved vandmøller og stryg skal man især være opmærksom på den gule vipstjert, og langs hele åen kan man i glimt få øje på den sorthvide vandstær, der flyver hurtigt og lavt langs med vandoverfladen.
Næsten alle fuglene har deres reder i bevoksninger langs søerne og åens bredder. Derfor bør man undlade at påsejle disse områder. Særlige fuglebeskyttelsesområder er skraveret med rødt på kortet. Her er det ikke tilladt at færdes.
På kanoturen er der også rige muligheder for at opleve og lære mere om fuglelivet ved besøg i de mange fugletårne, ligesom et besøg på AQUA ferskvandsakvarium i Silkeborg bestemt er et besøg værd.
Blishøne
Blishønen er en buttet høne med hvidt næb og hvid pandeblis. Den forekommer i små og store flokke og er temmelig stridbar om foråret når den skal for- svare sit territorium.
Gul Vipstjært
Gul vipstjært er en livlig fugl, der konstant er i bevægelse. Den er slank med gul underside og meget langhalet.
Grønbenet rørhøne
Rørhønen lever en ret skjult tilværelse og kan forveksles med blishønen. Rørhønen har en rød pandeblis og et rødt næb med gul spids. Når den er på land, vipper den ivrigt med halen.
Gravand
Gravanden kendes på dens kontrastrige fjerdragt og det lakrøde næb. Den bygger rede i forladte rævegrave, huler eller stendiger, ofte et stykke inde i landet. Når æggene er udruget, vandrer gravanden med sine ællinger til den nærmeste kyst eller sø, hvor den finder sin føde.
Fiskehejre
Hejren er meget sky, så man ser den oftest i luften. Her er den let at kende på de krumme grå vinger, de lange ben der stikker bagud, og dens hals der tegner et S.
Lappedykker
Den toppede lappedykker ser man oftest i søerne. Den ligger meget dybt i vandet og har en karakteristisk, rustrød halskrave og lille fjertop. Den er en fortræffelig dykker, og kan svømme lange afstande under vandet.
Skarv
Skarven er de senere år blevet en hyppig sommergæst langs Gudenåen og ved søerne. Den er en meget dygtig fisker. Fra store højder lader den sig falde ned i vandet, hvor de er i stand til at dykke langt ned for at spidde byttet.
Vandstær
I glimt kan man få øje på vandstæren, der ynder at flyve lavt hen over vandoverfladen langs med åen med hurtige vingeslag.
Isfugl
Områdets juvel er isfuglen, der yngler ved åens brinker. Isfuglen færdes vagtsomt diskret ved vandet, men dens skarpe skrig høres tit.
Planter og insekter langs Gudenåen
Gul Iris
Den gule iris vokser vildt flere steder langs åen. Den bliver meget høj – 1-1,5 m. Gul iris blomstrer i juni og juli måned.
Vandranunkler
Vandranunklens flor af små blomster danner mange steder et flot hvidt tæppe på vandoverfladen.
Åkande
Den smukke åkande, som vi blandt andet hører om i H. C. Andersens eventyr om Tommelise, kan blandt andet ses i vigene omkring Gudensø.
Tagaks
Tagaksene (tagrørene) danner langs sø- og åbredder så tætte bevoksninger, at man taler om rørskove. Tagrørene kan skæres af og bruges den dag i dag til stråtage.
Guldsmed
Guldsmeden ynder solskin, og man finder den ofte siddende helt stille på et siv eller en sten.
Pragtvandnymfe
Pragtvandnymfen svirrer overalt i vandoverfladen og i sivene langs Gudenåen med sin blå metalskinnende krop.
Majfluen
I slutningen af maj og begyndelsen af juni klækkes majfluerne i meget store antal. De store insekter driver længe på vandoverfladen, før de letter. Hannerne danser i luften og hunnerne tiltrækkes, og efter parringen ender både han- og huninsekter igen på vand-overfladen. Når majfluerne ligger på vandoverfladen, begynder fiskene at æde af dem, og der er gode chancer for at narre fiskene til at tage en imitation.
Fisk i Gudenåen
Fisketegn
Udover det nationale fiskekort skal der købes lokale fiskekort på Gudenåen. Det kan du f.eks. hos Silkeborg Fiskeriforening.
Fiskekort
Som følge af ovenstående bliver fiskeri en naturlig aktivitet i forbindelse med lejrlivet, mens det er absolut forbudt at fiske fra kanoen undervejs.
Fiskeri ved Gudenåen
Der er stadig gode muligheder for et spændende fiskeri i Gudenåen og ved de tilliggende søer. På lange strækninger af Gudenåen mellem Tørring og Mossø er stallingen den mest almindelige fisk. Stallingen blev indført fra Skjern Å i 30-erne og udsat i den øvre del af Gudenåen. Bækørreden, der lever hele sit liv i vandløb, findes i hele systemet og er spændende at fange for lystfiskeren.
Fredfisk lever enten af larver og snegle på bunden eller af dyreplankton. Der fin- des rovfisk, såsom store aborrer, gedder og sandart.
Rovfisken lever af mindre fisk, deraf deres navn.
I det klare vand er der en god balance mellem fred- og rovfisk – der er ikke overvægt af én art.
Udledning af næringssalte gør imidlertid flere af søerne i Gudenåsystemet uklare. Her er det specielt fredfiskene, der trives, dvs. skaller og brasen, idet de ikke på samme måde som rovfisken skal kunne se for at finde bytte. En undtagelse er dog rovfisken sandart. Disse jager uden synets hjælp og findes derfor i stort tal.
Livet i vandet kan studeres nøjere ved at besøge AQUA ferskvandsmuseum i Silkeborg, som man kan sejle til via Brassø – der kan lægges til lige ved museet .